Agat sten i inredningen

agat sten i inredningen

Agat

Senaste tiden sten som  är ett natur material  fått ett rejält uppsving i inredningen. Om du varit förtjust i marmors oregelbundna, levande ådringar är ädelstenen agat något att snegla på härnäst. Agat är på intågande i Sverige. Agat uppbyggnad av tunna skikt och i olika nyanser skapar ett oregelbundet mönster som gör sig extra vackert i glamourösa miljöer och interiörer. Matcha agat  på rätt sätt så frångår du de bohemiska associationerna till kristallterapi och får istället till ett marmorerat och lyxigt inslag i inredningen

Namnet agat kommer från floden Achtesi som ligger på Sicilien.  Denna plats var en gång i tiden en fyndplats för agatsten. Agaterna finns idag främst i Brasilien, Egypten, Indien, Finland, Skottland, Uruguay. Agat, är en vackert ädelsten av kvarts. Den är transparent ,enfärgad eller uppbyggd av tunna skikt som bildar vackra mönster eller enfärgade. Agat finns i olika varianter som har förgrenade inneslutningar i sprickor och i skiktgränser. Dessa skiktgränser kallas dendriter (grekiska dendron = träd).

Agat mönster

Trädagat  har trädliknande mönster; men mossagat har mönstret som en mossa. Även landskapsagaterna är väldigt  vackra. Den vanligaste varianten kallas bandagaten. Oftast bildas agat i mandelform. Men ibland fylls inte denna form ut helt utan kan ha andra former av kvarts i sig som då blir till kristallkluster. Eller fylls hålrummet med vatten som syns genom väggarna och kallas enhydros eller vattensten. Men oftast torkar vatten in.

Olika agat färger

Blå bandagat är en variant av den. Banden i en agat har då en vit färg som ligger på en annan färg. Om färgen är vitt på svart kallas stenen onyx, om det är brunt på vitt så kallas den Sardonyx och om det är rött på vitt så blir det karneolonyx.  Andra varianter av gatsten som finns är:  pseudoagat, ruinagat, ögonagat. röragat, sardsten,  fästningsagat. Agat färgas ofta för att ytterligare förstärka de fina band som finns i stenen.

Agat sten som present.

Enstaka kristalldetaljer kan verkligen bli ett fint tillskott i hemmet! Vi är mest vana att se agat på smycken, men stenen och dess mönster är också på väg att slå igenom stort inom inredning.

Som exempel kan du använda tunna agat-skivor som glasunderlägg, som inredningsdetalj i ett stilleben, tavla eller som ljusstake, eller varför inte göra ett snyggt bokstöd av stenen?

Är du på jakt efter den perfekta presenten? Agat är den unika och personliga presenten som passar många inredningsintresserade. Hos oss hittar du stor och unik sortiment av agat stenar i många olika färger och varianter till rimliga priserna!